Wat is mede nou eigenlijk?

De ingrediënten zijn simpel:

  • Water (5 l)
  • Honing (2 kg)
  • Gist (3 gr)
  • Geduld (veel)

En dat is alles wat je nodig hebt om pure mede te maken. Je doet het samen in een grote mandfles en dit begint dan na een paar uur al heftig te bruisen en te borrelen. Na een paar weken wordt dit minder en ligt er onderin je fles een laag gist. Dan is het tijd om de mede over te hevelen; je doet de mede in een nieuwe schone fles zodat de laag gist in de vorige fles achterblijft. Vervolgens laat je het een paar maanden staan. Et voila, je hebt je eigen mede. 

Er zijn veel factoren die de smaak van de mede beïnvloeden; allereerst de grondstof waar het allemaal om draait, de honing. Honing bestaat uit een oneindige variatie van nectar uit verschillende bloemen. Dit geeft iedere honing een karakteristieke smaak. Die smaak heeft direct invloed op de smaak van de mede. Ook het proces heeft invloed; verwarm je de honing eerst of niet, hevel je vroeg of later, heb je de mede warm of koud staan, welke gist gebruik je. En dan kan je van alles aan de mede toevoegen zoals fruit, kruiden, groenten. Heb je het ene geprobeerd dan staat het volgende idee van smaakcombinaties vaak al weer klaar. Naast dat de gist van invloed is op de smaak, is de gist ook van invloed op de hoeveelheid alcohol. Afhankelijk van de gistsoort kan je tussen de 6% en 18% alcohol krijgen.

Al die combinaties zorgen er voor dat ieder batch mede een verrassing is. De ene keer zit er een zware zoete smaak aan door heidehoning, de andere keer een lichte vleug mint door lindehoning. Dit maakt mede proeven altijd leuk en interessant. En meestal lekker...